lördag 31 mars 2012

Earth Hour 2012 - kommer du att släcka?



Vi kommer att göra det, vi kommer att spela sällskapspel i skenet av tända ljus. Ska både bli mysigt och spännande.

Vad gör du under denna timme?

Fläskfilépanna med kantareller från Blå Band



Den här gången via Smartson fick jag testa Blå Bands Fläksfilepanna med Kantareller.



Är positivt överraskad då det är första gången jag har hittat en produkt som hela familjen kan äta, den innehåller varken mjölkprotein eller tomat. Då vi alla tycker väldigt mycket om fläskfile så passade testes oss perfekt. Förutom Blå bands påse behöver man potatis, fläskfile (vi använde fläskytterfile) och matlagningsgrädde. Jag gillar också att dem tipsar om hur man kan göra det där lilla extra, tyvärr hade jag inte hemma fransk senap som jag trodde, så det fick bli "normal" varianten.

Betyg: 4,5 av 5 , de kan nog bli de där lilla extra bättre om man använder fransk senap och gräslök. Det både jag och mannen häpna till var att i det här fallet ville sonen bara äta såsen och inget annat (han brukar alltid rata såsen).. så det var verkligen positivt! Förutom det så enkelt att tillaga, går fort och behövs få ingredienser. Lyxigt!


Fläskfilépanna med kantareller (modifierad av oss), 6 portioner

valfri mängd potatis eller ris
800g fläskytterfilé
3,3 dl matlagningsgrädde (laktosfri i våra fall)
1,5 dl vatten

Bryn fläksfile skuren i strimlor eller tärningar i en het stekpanna.

Tillsätt en påse Blå Band kryddmis, vatten och matlagningsgrädde.

Rör om och låt det sjuda i ca 5 minuter. Servera med kokt potatis eller ris.



Viktväktare kommentar: Blå bands påsen är 3 poäng och resten av ingredienserna är lite upp till dig vilken fett halt och mängd du använder. Såsen med våra produkter blev totalt 7 poäng och sen 2 st potatis så blev rätten 10 poäng. Jätte god och normal poäng nivå, en favorit som kommer göras om igen!

fredag 30 mars 2012

De är fredagsmys och...

... så har även jag hoppat på trenden och skapat en facebook sida för bloggen. Jag uppskattar otroligt mycket läsa via facebook när nya inlägg kommer på bloggen, så jag tänkte att jag testar också denna trend, vi får se hur det går!

Ni hittar mig genom att söka på Min mat och vikt blogg eller klicka på gilla här till höger om sidvyn.

Fredag och det innebär att helgen är här, lika skönt som alltid! Idag var min sista dag med arbetsträning och på måndag så ska man knaga igen som anställd, otroligt skönt och roligt! Idag njöt vi av tacos i min nyfunna tacoskål som jag har så länge drömt om! Så perfekt även till kvällens grönskaksdippanden!



Min man har skrattat här och sagt att jag måste ha slagit i huvudet, jag har börjat göra mycket radikala förändringar. En av de stora enligt han var igår när jag fick för mig plötsligt att "möblera" om i köket.. nej vi pratar inte om möbler utan köksskåpens innehåll fick helt nya platser! Så ni förstår att vi öppnar fler skåp när vi letar efter glas eller när oljan ska ta frams vid stekning. Jag är dock supernöjd med den nya möbleringen!

Idag var jag klippte mig och klippte mig kortare än på länge. Nästa gång blir det nog ännu kortare.. tanken var att jag skulle blondera mig ännu ljusare än jag är idag, men resonerande med min bror att jag är nog snyggast som jag är med den färg jag har som min naturliga hårfärg.

Har ni gjort några galet stort eller helt enkelt annorlunda på sistone?



Påsken börjar närmare sig och det ska påskpysslas lite i helgen. I måndags var jag redan och pysslade lite, de kommer komma bilder om det i min andra blogg Mina Högtider. Lite påskliljor planterat och de känns verkligen som nu är vår värmen välkommen att infinna sig!

Vad vore fredag om jag inte hade fått lite nya produkter att testa? Lite te, lite matkorn och en fläskfilepanna ska ätas till middag i helgen!



Vad ska ni hitta på i helgen? Här har vi massa planer, men inväntar vad sonens bakterier tycker om det ;-) Hoppas ni får iaf en helt fantastisk helg och hoppas ni tycker det är positivt med även facebook sidan!

Trevlig helg!

torsdag 29 mars 2012

Sammanfattning av matkassen

Äntligen lite tid övers att sammanfatta våra matkasse från butik24 - Ica Ekängen. Efter en vecka med matkasse känns som jag är inte så jätte imponerad.

Det är absolut smidigt då man får det hemlevererat och du har 5 st recept som är bara att följa.

Vi som har allergi var positivt överraskade över att de faktiskt gick bättre än väntat med recepten. Däremot önskade jag att de hade mer konkret tips på laktosfria basprodukter (maizena) och sen som min vän nämnde: varför fick ni salladsost när det finns laktosfri halloumi? Tycker att matkassarna som är allergi anpassade eller som i detta fall laktosintoleranta, att de ska anpassa receptet vart efter de dyker upp nya laktosfria produkter. I det här fallet misstänker jag att receptet har bara hängt med utan att se över den.

Mängden mat var ju verkligen positivt överraskande! Matlådor blev de över så det räckte till! Som ni ser så vet ni vad vi åt i början av veckan, när vi hade lagat 3 av 5 rätterna i helgen. Att portionerna är stora är det ingen tvekan om och är du en viktväktare så kan du lätt räkna portionerna till fler personer och där med få ner poängen och mer matlådor in i frysen!



Tillagningstiden stämde tyvärr inte ens i närheten av vad man angav, utan man kunde nästan räkna in det dubbla och att laga middag nästan 1h på en vardag efter jobb och förskola var ingen drömscenario.

Mängden grönsaker var absolut bättre än vad vi har i normala fall, men kan nog av många ändå tyckas vara för lite. Dock vi var väldigt positiva, tyvärr skulle ju inte matkassen funka i fortsättningen, då nu morot får uteslutas i fortsättningen när pollensäsongen är igång. Så frysta produkter är ju verkligen inte ett alternativ i fortsättningen (som de oftast innehåller morot) och det kan göra att mycket mat kan bli bortslängt, inte bra!

Recepten i sig var bra, medel nivå höll dem sig! Betyg sammanfattningsvis 4 av 5 är ju inte dåligt. Men skulle jag ha fått en vecka till med likadant kasse skulle betyget snabbt förvandlas till mycket sämre. Jag blev väldigt förvånad över att man har valt att lägga 3 rätter under samma vecka med curry i.. visst att vi älskar curry, men även vi kunde känna efter några dagar: att ja curry i all ära men varje dag?

Huvudsyftet med att vi valde att prova en matkasse, var för att förenkla vardagen. Däremot blev det precis det motsatta! De krävdes mer tid, mer tålamod och mer jobb (städningen efter stökigare kök). Att prova nya recept är alltid roligt, men att göra det 5 ggr i veckan är inget för våra familj. Vi är normala svenssson som kan lagom mycket om matlagning och behöva avancera sig varje dag till en nivå som är inte oss, blev bara alldeles för stressigt! Att utöver det behöva tänka hur det passar alla i familjen, då inräknat med att en som är kräsen liten kille och en som går på viktväktarna, kanske inte var drömmen för en matkasse. Däremot gav det oss mycket inspiration att skapa "egna" matkassar och börja planera middagen på ett annat sätt där iaf en ny recept ska testas en gång i veckan.

Prisvärt? Ja kanske för 495 kr men jag undrar om inte 695 kr är lite för mycket pengar för matkassen med den standard av recept. Ifs är inte mat billigt idag. Vore ju kul att test handla allt vi fick i matkassen själva i affären.

Ja vad tyckte ni spontant när ni följde matkassen, blev ni inspirerade eller blev ni avskräckta? Dela gärna med er av era synpunkter!

tisdag 27 mars 2012

Kassler i kokosmjölk



Då var det dags för den sista rätten från matkassen.. imorgon kommer jag med en sammanfattning om våra tankar kring konceptet. Söndag kväll gjorde vi sista middagen och det var Kassler i kokosmjölk. Förhoppningarna var höga som vanligt, men lite förvånade att en tredje rätt med curry i. Visst att vi älskar curry, men 3 rätter med curry? Känner ju en som äter övrigt allt, men inte curry, hon hade blivit väldigt besviken för den här veckan.. För en rätt, de kan man ta att man inte äter, men 3 rätter! Jaja, mer om det imorgon.. Övrigt så tyckte vi att det var jätte gott som vanligt, betyg 5 av min man, betyg 4 av mig så slutsatsen får bli 4,5. Sonen valde vi ge bara kassler och ris, det åt han med glatt humör! De här var också första rätten som faktiskt lagningstiden stämde något så där! Ännu en gång visar hur man kan göra stor skillnad med produkter vad det gäller poäng, se viktväktare kommentar längst ner i receptet.

Betyg: 4,5 av 5


Kassler i kokosmjölk, 4 portioner

ca 600g kassler
1 msk rapsolja
1 burk kokosmjölk (400ml)
500g wokgrönsaker thai
1 ½ tsk curry
1 ½ tsk garam masala
salt och peppar

4-5 dl basmatiris

1. Koka ris enligt anvisningarna på förpackning.

2. Strimla kassler och fräs det i olja.

3. Krydda med curry och garam masala.

4. Tillsätt wokgrönsakerna och fräs ytterligare ca 2-5 minuter (Tiden beror på om grönsakerna är tidanade eller frysta.)

5. Håll på kokosmjölken och låt koka upp. Smaka av med salt och peppar.



Viktväktare kommentar: De här är också en rätt med praktexempel på vilken skillnad de är på orginal och lätt produkt. Hade man valt ta lätt kokosmjölk hade såsen varit 6 poäng, nu gjorde inte vi så och då var såsen hela 11 poäng! Lägg till risen så är du uppe i 15 poäng för rätten mot motsvarande 10 poäng om du valt lätt produkten. Ja med facit i handen är jag tacksam att jag hade ändå gått ner i vikt tanke på att mina söndagsrätten var inte av dem poängsnålaste!

måndag 26 mars 2012

Viktblogg v.13

Jag kan erkänna att jag hade varit grymt besviken om jag inte hade gått ner minst 1 kg efter veckan, jag har verkligen bara hållit mig till dem dagliga och försökt att undvika ta från veckobonus.. igår fick jag ta då jag missade totalt räkna lunch och middag från matkassen innan jag åt!



Som ni ser så står det minus 1,2kg. Nu är det bara 3.5kg kvar till målet, det borde jag ju fixa eller hur?

Jag har dock en oroande faktor som kan spöka till det och det är att vi ska utomlands, något jag har aldrig lyckats är att komma hem och ha plus minus noll på vågen, utan snarare alltid ett plus. MEN jag vill göra det här till en livstil så jag vill även lära mig att hantera vikten på en resa, så det blir en utmaning. Måldatumet kommer få en extra vecka eller två beroende hur resultatet blir från utomlands veckan. Håller jag mig plus minus noll så blir det en extra vecka. Blir det lite plus, så blir det 2 extra veckor. MEN ingen vore lyckligare än jag att jag hade lycktas nå målvikten innan vi drar på semester!!!

Så mot samma mål full fart framåt!

söndag 25 mars 2012

Gratinerad falukorv med majs tillsammans med potatismos



Dags för recept nr 4, näst sista receptet. Idag har vi testat även den femte, men bloggar jag om nästa vecka.. Så mycket kan jag avslöja att denna recept är det receptet som vi tyckte om bäst! Och vet ni vad? De är den receptet som vi skulle ha krossade tomater i men vi beslöt att vi testar utan dem! Curry även i den här rätten är ju en del av skälet varför vi tycker om den så mycket! Övrigt kan inte skryta med så mycket grönt, så valde att göra en egen "snabb" sallad till. Sonen åt glatt korven och potatismoset, men allt annat fick skrapas tom bort från korvarna! Vi valde även att inte lägga i någon curry en bit på den vänstra sidan av ugnsformen så det här är en rätt som går att anpassa till hela familjen! Enda nackdel är att det är många propoints, önskade att jag hade räknat före jag åt!

Betyg 5 av 5!


Gratinerad falukorv med majs tillsammans med potatismos, 4 portioner

ca 600g falukorv
1 st purjolök
1 burk majskorn
500g krossade tomater (går utesluta, som vi gjorde)
2 ½ dl matlagningsgrädde (laktosfri vid laktosintolerans)
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
ca 3 tsk curry
150g riven ost

ca 800g potatis
1-2 dl mjölk (laktosfri vid laktosintolerans)
1-2 msk smör (laktosfri vid laktosintolerans)



1. Sätt ugnen på 225 grader. Skala och koka potatis.

2. Skiva korven, strimla purjolöken och låt majsen rinna av.

3. Lägg grönsakerna i en ugnsäker form. Häll över tomatkross och grödde. Krydda med salt, peppar och curry. Rör om.

4. Lägg korvskivorna ovanpå och strö över osten. Tillaga i mitten av ugnen i ca 20 minuter.



5. Servera med kokt potatis eller potatismos (se nästa steg).

A. Värm mjölk 1-2 dl (den ska inte koka).

B. Mosa potatis med potatisstöt eller elvisp.

C. Blanda moset med varm mjölk och smör. Vispa moset fluffigt.

D. Smaka av med salt och peppar (ev lite socker)


Viktväktare kommentar: Att jag förstod att det skulle kosta mycket poäng, de tvekade jag inte alls, men att gratängen skulle vara hela 19 poäng per portion hade jag inte väntat. Jag var bara tvungen och räkna ut vad hade det blivit om du hade bytt ut till måltidskorv tagit magrare ost och grädde.. jo du hade fått gratängen till hela 9 poäng, så ibland lönar det sig att tänka till en och annan gång. Ja, jag får stå min kast, men gott var det!

lördag 24 mars 2012

Kryddig köttfärsgryta med rotfrukter



God kväll i husen en lördag kväll som denna! Har ni haft det varmt och skönt? Här har solen skinit och solen lyst, precis som det ska! Idag var det dags att testa recept nr 3, kryddig köttfärsgryta med rotfrukter. Den här trodde vi skulle vara iaf en av de smakrikaste rätterna och så var det också! Curry är en av våra favorit kryddor och tillsammans med kummin, blev de super gott. Man "varnar" att tillsätta kryddorna lite i taget, men i med alla kryddor bara, det blir inte för starkt utan så där lagom stark smak. Däremot får du gärna lägga till lite av saltet, ca 2 tsk räcker inte riktig till. Vi har ju gjort rätten nu utan tomatpuré vilket funkar precis lika bra! Enda minus som den får är att som vanligt tar receptet göra dubbelt så lång tid. Risen var klar när jag skulle börja steka nötfärs, så ännu en gång tog det dubbelt så lång tid mot vad dem säger att de ska ta!

Betyg? Ja det blev en stark 4 av 5 från båda oss och definitivt en recept som vi kommer göra igen! För den här receptet är även poängsnål!

Trevlig lördag!


Kryddig köttfärsgryta med rotfrukter, 4 portioner

1 msk smör (vi använde 1 tsk olivolja)
ca 500g nötfärs
1 st gul lök
ca 200g morot
ca 200g kålrot
1-2 st vitlöksklyftor
1 ½ tsk kummin
1 msk curry
ca 2 tsk salt
2 msk tomtapure (går utesluta som vi gjorde)
5 dl vatten
peppar

4-5 dl basmatiris
gräddfil



1. Koka ris enligt anvisningarna på förpackningen.

2. Skala rotsaker och lök och skär i tunna skivor. Hacka vitlök.

3. Hetta upp en stekgryta eller stor stekpanna och bryn rotsaker, lök och kummin i smör.

4. Tillsätt vitlök, färs och tomatpuré stek vidare och krydda med curry och salt.

5. När all färs är genomstekt; häll på vatten. Koka under lock ca 15-20 minuter.

6. Smaka av salt med salt och peppar.

7. Servera med ris och en klick gräddfil.

Viktväkatere kommentar: Som sagt, denna rätt är riktigt poäng snål. Såsen i sig är bara 5 poäng (olja och nötfärs). Ris kan du variera själv mängd och likaså gräddfil. Jag valde att äta denna rätt för 10 poäng.

fredag 23 mars 2012

Pasta med grillad paprika + sallad och baguett



Dags att testa recept nr2 från matkassen. När jag läste denna rubrik grillad paprika, vred de sig i min mage. Hur ska denna rätt vara god? Paprika och jag har aldrig riktigt varit vänner, bättre vänner i tillagad form tack och lov, tanke på att i den här rätten skulle det tillagas. Allt ska testas och till min förvåning så var det faktiskt riktigt gott! Till originalet har man halloumiost, men på laktosfria kassen använder man salladsost. Kan tänka mig att gott på båda sätt. Mättande, ja som en lunch med inte som en middag konstaterade jag och mannen. Till maten hade vi även sallad som bestod av rucola och riven kålrabbi och där kunde vi tillsammans spy galla och säga BLÄ! Vi är inte fantaster av rucola, men kombinera det med surt lime och beskt kålrabbi, nej tack! Betyget av mig blev 4 stjärnor för såsen, dvs slog laxen. Fast mannen tyckte att de höll sig kanske i samma nivå, så en trea gav han för såsen. Salladen fick noll av oss! Så kompromissen för familjen fick bli 3,5 av 5 i betyg (inte tagit hänsyn då för salladen). Sonen vägrade testa såsen och salladen, åt glatt bara bröd och pasta!

Något jag måste poängtera starkt är att tiden som anges för att laga maten på är underskattat något kopiöst! Visst om man kanske är kock, men idag var vi två i köket och hjälptes åt och ändå tog denna rätt för oss från start till mål nästan dubbelt så lång tid än som beskrevs i instruktionerna. Samma sak hände med laxen!

Hoppas ni får en massa sol i helgen, trevlig helg!


Pasta med grillad paprika + sallad och baguett, 4 portioner

1 st rödlök (ca 150g)
250g halloumiost (i laktosfri salladsost 1 pkt)
500g grillad paprika
2 st vitlöksklyftor
1 msk olivolja
1 kruka färsk basilika
salt och peppar

ca 500g pasta (ta valfri mängd, i våra familj hade hälften räckt!)
bröd (baguetter)

65g rucola
ca 200g riven kålrabbi
1 st lime
olivolja
salt och peppar

1. Börja koka pasta. Värm ugnen enligt anvisning på brödförpackning och värm sedan bröd.

2. Strimla löken. Skär paprikan i bitar 2-3cm och tärna osten cirka 1x1cm. Finhacka vitlök.

3. Fräs lök och vitlök i olja 2-3 minuter utan att det tar färg.

4. Tillsätt paprika och ost och fräs vidare så att det blir genomvarmt. Salta och peppra.

5. Grovhacka basilika och blanda ner tillsammans med nykokt pasta (Eller servera brevid).



6. Servera pastan med bröd och en sallad.

Salladsbeskrivningen:

1. Skala och riv kålrabbi på rivjärn.
2. Blanda med rucola.
3. Ringa över lite olivolja. Pressa över lime. Salta och peppra. Blanda.



Viktväktare kommentar: Dra ner på oljan, byt ut haloumiosten mot salladsosten, så får du äta mycket mycket mer. Fördel med rätten är att du väljer själv hur mycket pasta du vill äta. Såsen är 4 poäng per portion om du väljer salladsosten. Vi hade till Icas minibaguette som är 3 poäng st. Med 50g kokt pasta och lite smör på brödet blir hela rätten 11 poäng. Mycket poäng för lite mättnad, skulle välja ta mer av såsen och skippa brödet nästa gång rätten lagas!

torsdag 22 mars 2012

Fantastisk dag!

Idag blev de ingen middag från matkasse, då vi hade lite annat vi behövde göra på vift, utan de fick bli lite snabbmat i farten. Vilken härlig dag vi har haft idag: Solen skiner, de är varmt och livet ler! De bästa med dagen har varit att jag känner att börjar komma ikapp all jobb jag legat efter med, vi bokade en utomlands resa och sonen bestämde helt själv att börja sova i sitt eget rum!

När man känner vår i luften, känner man också för att inreda hemma efter det. Själv har jag blivit otroligt förtjust i turkos! Som ni ser, de presenterar nu mitt "nya" kök efter Ullared. Kan berätta att denna färg har fått även följa med till sonens kläder, kontoret, mannens kläder, ja jag har nog blivit lite förälskad i turkos ;)



Några andra härliga köp jag gjorde på Ullared var ju min efterlängtade visp, min gamla gick ju sönder här för ett tag sen. O köper man en visp behöver man köpa även lite formar i vårens färger!



Vardagsrummet fick en duk i grönt, men den ville inte göra sig rättvis i foto. Utomhus köpte jag också lite dekorationer som ska upp på baksidan där vi kommer göra "renovering" om några veckor. Mycket som händer, man har börjat leva igen!

Hur har vårkänslorna påverkat er?

onsdag 21 mars 2012

Lax i Dillsås



Då var det dags att testa första receptet ur matkassen. Vi valde att börja med fisken direkt, lax i dillsås. Tyckte rätten lät väldigt spännande och bilden som fanns med på receptet såg även rätten väldigt lockande ut. Våra förväntningar var höga och hoppades på en Wau-effekt. Men rätten blev kvar till hoppet! Rätten är absolut god, men inget Wau. Den ger en mild smak av citron och blir väldigt vattningt då vi kan inte använda Maizena. Minus för Handla 24 att de väljer bara att kommentera varor som finns med i kassen, tycker man borde kommentera alla ingredienser som finns med i receptet när man beställer en laktosfri kasse. Maizena finns inte med i kassen utan förväntas ha hemma, dock står det bara i rutan: Om du inte tål laktos.. använd laktosfri grädde. Kan bara fundera om de har någonsin lagat rätten utan maizena?

För sonens del så fick vi tänka till, han är ingen sås människa och allt grönt ratar han. Men kokt potatis och laxbitarna åt han upp, när jag valde ta bort några innan jag la i den hackade dillen. Så alla blev blev mätta! Och gott om mat var det också, det blev över 2 matlådor till mig.

En god rätt, utan Wau-effekt. Betyg 3 av 5.

(Viktväktare kommentar hittar du längst ner i inlägget)


Lax i dillsås för 4 personer

560g laxfilé
1 fp salladslök
1 msk smör (vi använde olja istället)
20g dill
½ tsk salt
1 krm peppar
1 st citron
1-2 tsk socker (bara 1 tsk när du viktväktar)
3 dl vatten
2 ½ dl vispgrädde laktosfri (välj självklart till matlagningsgrädde om du viktväktar)
150 g sockerärtor
maizenamjöl för redning (måste uteslutas vid laktosintolerans)
ca 800g potatis

1. Skala och koka potatis

2. Skiva salladslöken.
Skär laxen i bitar ca 3x3 cm.
Plocka dillkvistarna från stjälken. (OBS! All dill ska användas men i olika steg)
3. Fräs salladsklöken i smör/olja i en kastrull.

4. Tillsätt vatten, grädde och socker.
Pressa i halva citronen.
Tillsätt salt, peppar och dillstjälkar.
Låt koka i ca 5 minuter

5. Red av med lite maizena utrört i kallt vatten (uteslut vid laktosintolerans)

6. Lägg i laxbitarna och sjud 7-8 minuter.

7. Koka sockerärtorna i saltat vatten 2 min eller lägg i samma kastrull som laxen.

8. Hacka dillkvistarna. Lyft ur dillstjälkarna och lägg i den hackade dillen.
Smaka av med salt, peppar och socker.

Viktväktare kommentar: När jag såg visp grädde blev jag riktigt orolig, lax är redan mycket poäng (dock mättande) men visp grädde bådar inte gott. Hela rätten räknat till 4 personer blir 13 poäng per portion exkl. potatis. Byter du ut grädden mot matlagningsgrädde får du den ner till 10 poäng. Känns betydligt bättre. Sen väljer du att inte ta så mycket sås, kan man uppskatta att de går ner ytterligare 1-2 poäng. Så säg 12 poäng för rätten inkl. potatis, helt okej! Vi brukar ju kunna unna oss Big Mac på McD för 13 poäng. Här får du mer mat för poängen!Sen kan man diskutera vilket som är godare ;-) Vet iaf vilket som är nyttigare!

I vår familj så räckte rätten till 5 personer vilket drar ner ännu mer på poängen. Så säg en rätt på 10 poäng istället. Mycket nöjd rent viktväktare mässigt!

tisdag 20 mars 2012

Handla 24 - Matkasse via Ica Ekängen

Jag har länge funderat på matkasse i alla dessa sorter, men pga allergier har jag varit skeptisk och inte vågat mig på. Nu bestämde vi att vi testar! Vet att Ica gör mycket reklam för sin matkasse och till min förvåning när jag ringde Ica Ekängen använder de av Handla 24 istället för ICA:s egna. Spännande! De har en prova på kasse för 495 kr och sen gäller ordinarie pris 695kr. Jag bloggar om det här av egen initiativ, då jag tror många kan behöva lite inspiration om man vågar testa när det är allergi i familjen. Matkassen vi har beställt är laktosfri. Den innehåller 5 maträtter för 4 personer.

Sen tror jag ni som är med i viktväktarna, som jag, kan även tänka tanken: Går det att ha matkasse när man behöver räkna poäng? De får vi se och göra en utvärdering efter vecka om gått, för viktväktarna kommer hänga med i varje recept!



Kassens innehåll:

nötfärs, laxfilé, falukorv, kassler

gul lök, morot, vitlök, kålrot, salladslök, dill, citron, sockerärtor, rödlök, basilika, rucola, kålrabbi, lime, purjolök

gräddfil, grädde, halloumiost, matlagningsgrädde, riven ost

grillad paprika, bröd, majskorn, krossade tomater, wok grönsaker, garam masala, kokosmjölk

basmatiris, potatis, pasta

Meny:

Kryddig köttfärsgryta

Lax i dillsås med potatis

Pasta med grillad paprika och halloumiost

Gratinerad falukorv med majs och curry

Kassler i kokosmjölk

Mina tankar efter att sett innehåll:

Okej, en maträtt som innehåller krossade tomater och en som man ska lägga i tomatpure. Tomatpuren går utesluta, osäker om krossade tomaterna går göra det. Reservplan: Viktväktare matlåda till mig den dagen!

Övrigt tycker jag det ser spännande ut med recepten. Tycker det är positivt att man själv får välja vilken maträtt man lagar vilken dag. Har matchat det till sonens matlista på förskolan så han behöver inte äta exempelvis fisk både till lunch och middag.

Lite orolig och fundersam rent poängmässigt, men har bestämt att räknar varje kväll poängen för middagen nästa dag och anpassar lunchen efter det så att jag håller mig inom poäng nivån. Ja ska bli spännande att se hur poängen går!

Tycker också att det är positivt att kassen kommer tisdag kväll, för det innebär att 2 av middagarna kan vi ha som lunch i helgen. Brukar tycka det är jobbigt att behöva komma på både lunch och middag över helgen, iaf nu på sistone när tiden inte riktigt finns då massa annat roligt och spännande händer.

måndag 19 mars 2012

SMARTSON - Testar Findus Grönsaker perfekta till

Vad roligt det vart, när det damp för några veckor sen i brevlådan att jag får testa valfri Findus Grönsaker perfekta till. Mitt val blev inte så svår, då jag visste direkt att Sallad är något jag måste införa mer i matbordet och bara isbergssallad och gurka blir ganska tråkigt i längden!



Jag blev väldigt positiv överraskad till att man valt att ha broccoli med istället för paprika som brukar alltid vara med som blandning till ärter och majs. Jag har inte riktigt bestämt mig om jag hade tyckt att produkten hade varit ännu bättre om även paprikan hade varit med, men jag är jätte förtjust att man valt broccoli framför paprika! Annat positivt med produkten är:

* De är lätt att tillaga, blanda påsen i varmvatten 1 minut.
* De finns alltid hemma, i frysen utan att vara rädd att de börjar mögla.
* Smakar lika gott som de vore "färskt".
* Påsen är lagom stor och helt okej pris.

Enda minus kan jag tycka är att jag saknar Zip funktion till påsen eller någon annan fiffig lösning. För när man väl har öppnat den så vill man ju kunna tillsluta påsen om man inte använder allting på en och samma gång, vilket vi inte iaf gör!

Som viktväktare måste jag ju också räkna poäng och blir väldigt positivt överraskad, då 90g är 1 poäng. Helt godkänt enligt mig!

Betyg: 4 av 5

Lite recept där jag testade produkten:

Vanlig sallad: Isbergssallad Grönsaker perfekta till sallad och gurka




Kyckling pasta sallad: Kyckling, pasta, valfri påse sallad och Grönsaker perfekta till sallad. Sen kan du lägga till även gurka, tomat, fetaost osv. Bara fantasin som sätter sina gränser.



Vi testade även idag att ha det med korv och makaroner, det funkade lika bra där! Stek falukorv, koka makaroner och värm Grönsaker perfekta till sallad. Blanda ihop allt i en och samma gryta, servera! Tyvärr glömde jag bild!

Viktblogg v.12

Att efter helgen de visar inte plus, är jag bara tacksam över! Jag skulle ljuga om jag sa att jag inte hade velat gått ner mer, trots helgen. MEN får vara tacksam så länge vågen visar minus!



Ny vecka framför och de blir en massa blogginlägg förhoppningsvis, för imorgon händer de något spännande!

Mot samma mål, sakta men säkert! Fast nu måste vi lägga i ett växel, för bara 6 veckor kvar att gå ner 5 kg om jag ska lyckas slå vadet!!!

söndag 18 mars 2012

Tack för kommentarerna och lite om helgen

Hej på er där ute!

Tack snälla för alla kommentarer som kommer in, var roligt att få lite respons! Dock har jag inte hunnit besvara några, då tiden bara rinner iväg.. och denna helg så har jag haft fantastisk rolig helg, jag har nämligen varit på Ullared!



Jag och min vän brukar åka ner 2 ggr om året och ha en tjej helg med shopping! I år bodde vi på motellet och måste verkligen rekommendera detta! Fint, fräscht och NÄRA!

De blev lite smått och gott nyheter till köket, men de kommer mer bilder i veckan!

Lite orolig bara inför vågen imorgon, men jag var stolt över mig själv att jag iaf idag hejda på mig själv och tog bara Bic Mac och inte hela menyn till lunch i farten.. så det ger jag beröm för mig själv! Imorgon går vågen som det gör, för nu är jag super motiverad att förlora de sista kilona jag har kvar!

Vad har ni gjort för trevligt i helgen?

torsdag 15 mars 2012

Produkter: Chips (Viktväktarna och OLW)

I lördags som sagt vankades det melodifestival final och vi bestämde att fira min halva viktnedgång och prova två nyheter! I det här testet fick min man stå för testa viktväktare chipsen, då de innehöll tomatpulver och jag är allergisk mot tomat.

Så barbecue först ut, fick motivationen: Att helt okej, saknar lite mer smak i dem tanke på att namnet barbecue ger förväntningen mycket smak! Då jag själv inte fick smaka påsen kan jag inte uttala mig så mycket, men jag vet att de andra smaken av chipsen på viktväktarna har varit goda och jag gillar när det är en liten påse!

En påse är 2 poäng dvs. 35 g = 2 poäng.



Sen hade vi tillsammans fått provsmaka i våra matvarubutik OWL:n nyhet sourcreme & sweet chili. Vi som älskar sweet chili var ju bara tvungna inhandla och testa produkten. Vad blev omdömet?

Vissa bitarna var riktigt fart i, men i stora hela så var det lagom smak av chili och smakade helt fantastiskt! Positiva är också att de innehåller bara ca 8 % fett.

En hel påse (150g) är 16 poäng, dvs jag skulle definitivt köpa en sån här påse och äta upp helt själv är dela en grill chips påse som motsvarar 44 poäng per påse. Och jämför man med viktväktarens chips påse så är denna produkt i 35g = 4 Poäng. Dubbelt så mycket poäng, men som min man sa, dubbelt så godare chips också! Jag älskar också att påsen i sig är inte gjort faktiskt större än 150g.



Dock det viktigaste är ju att hitta sin smak och sina val vart man vill lägga sina poäng! Har du smakat någon av produkterna? Dela gärna med dig vad du tycker!

måndag 12 mars 2012

Viktblogg v.11



Idag stod vågen inte riktigt så mycket på min sida som jag hade hoppats på, precis som dagen i sin helhet. Men de är bara sätt på ett leende och fortsätta att kämpa på!

Mot samma mål, sakta men säkert...

lördag 10 mars 2012

Hemlagat Pizza med ännu en pizza deg


Ni kan nog läsa er i bloggen att de finns en och annan pizzadeg med olika recept! Jag gillar när man gör med bakpulver istället för jäst, då det alltid finns hemma. MEN jag måste erkänna att det här var den godaste botten jag gjort på länge, så vill man ha bra botten rekommenderar jag varmt denna botten (inspiration från frostrosor). Jag har modifierat om lite även påläggen, då för mycket "blask" blir att det vill inte grädda sig igenom, men med den här kombinationer blir det riktigt riktigt bra! Poäng rik? Ja kanske det, men bjud med lite sallad och unna dig ibland livets goda. Vi är ju här och nu och måste även leva också i dagen och inte alltid i framtiden, vem vet vad morgondagen har att komma med.

Blir det mello mys hos er med? Här blir det nyheter av chips och spel tillsammans med mellomusik i bakgrunden! Trevlig lördag till er alla!


Pizza med keso, tonfisk och skinka, 1 hel plåt

Botten:
25 gram jäst ( ½ paket)
2 dl fingervarmt vatten (ta inte fingervarmt direkt från kranen utan värm upp)
1 tsk salt
1 nypa socker
2 msk olja
6 dl vetemjöl

Påfyllning:
250g keso laktosfri
1 dl creme fraiche lätt
forest blend
1 burk tonfisk i vatten
250g skinka
champinjoner
1 påse (150g) riven ost max 17%
Oregano

Lös upp jästen i vattnet. Blanda ner salt, socker och olja. Arbeta in mjölet och arbeta degen smidig. Ju mer du knådar desto mer glutentrådar bildas. Låt jäsa under bakduk i 30-60 minuter innan utbakning.
Baka ut pizzan på plåten. Blanda ihop keso, creme fraiche och forest blend. Bre på pizzan. Strö över tonfisk, skivade champinjoner och skinka. Avsluta med riven ost och oregano. Grädda i ugnen 225 grader i ca 15 minuter. Servera med sallad.


Viktväktare kommentar: Pizzan blir lika god att göra utan ost, men min man tycker att ska de inte vara tomat så måste det vara iaf ost. Creme fraichen och keson kan du få i lägre fetthalt om du inte gör den med laktosfria produkter. All dessa innehåll som receptet avger ovan blir hela plåten 74 poäng. Nu är det upp till dig själv hur stor bit du vill äta, men vi dela den på 6 bitar och då blir en bit 12 poäng. Gott och värt varje poäng ;)

fredag 9 mars 2012

Fredag och massor av gratis produkter!

Härliga fredag, äntligen är du här! Du har varit så efterlängtat! Fredag betyder välkommen helgen, mycket familjetid och inga jobb plikter! Den här fredagen är extra rolig då jag har både varit och kvitterat ut alla kuponger som jag har lycktas kamma hem lite här och där och de damp ner en paket till posten med lite viktväktare nyheter!



Ingen redovisning av produkterna här och nu, utan de kommer senare när jag testat dem! Har massa spännande idéer och sen tycker jag det är otroligt roligt att kolla alternativ till viktväktarna, hur många poäng "halvfabrikat" är. Jag har ingen skyldighet att redovisa några av produkterna, men jag är en nyfiken själ och älskar att prova produkter och är produkter goda, de är så klart jag vill rekommendera dem vidare!

Ni är många läsare där bakom kulisserna och läser min blogg, det tackar jag för så mycket! Hoppas ni hittar något som faller er i smaken! Önskar en riktigt trevlig helg och hoppas vårvärmen lyser med närvaro hos er med i helgen som SMHI har lovat :)

tisdag 6 mars 2012

Broccoli- och Kasslergratäng



Vill du göra något enkelt, snabbt och super gott? Då är det här receptet ett måste! Inte bara att den har få ingredienser men kryddorna gör sitt och det blir super gott!
Jag springer på ganska mycket viktväktare recept både här och där och många som jag tycker om mycket, men pga allergier sätter de käppar i hjulen. I den här var det också tomat ursprungligen och inga kolhydrater, men men lite modifikation blev denna rätt en helt fantastiskt god rätt och en favorit som kommer nog följa med varje vecka ett tag framöver!


Broccoli- och kasslergratäng, för 4 personer

500 g Broccoli, buketter
400 g Kassler (fett bortskuret)
2 dl okokt makaroner
1 st gul Lök
1 klyfta Vitlök
3 dl mjölk
2 msk Majsstärkelse (redning), 1-2 msk
4 msk Ost riven
valfri mängd Persilja
valfri mängd Oregano

Koka makaronerna enl. förpackningen. Lägg broccolin 1 minut i kokande vatten, låt de sedan rinna av.

Hacka lök och vitlök. Strimla kasslern. Hetta upp oljan i ett stekjärn, fräs lök, vitlök och kassler i några minuter, slå i mjölken och strö på redning. Lägg broccolin och makaronerna i en ugnsfast form, skeda på kasslerfräset och smaksätt med salt och svartpeppar. Strö på ost och örter.



Tillaga gratängen i ugn, 200° i 15 minuter.

Viktväktare kommentar: De är gott och man blir mätt då rätten innehåller många mättande produkter som broccoli och kassler. Med standardmjölk och ost max 17% är rätten 8 propoints dvs. inte värre än fryst viktväktare matlåda ;-) men så mycket godare!

måndag 5 mars 2012

Viktblogg v.10

Då har en vecka gått igen... känns skönt att man är på rätt bana igen, fast var lite orolig för helgens gottande.. men vågen är på min sida och ytterligare minus 1 kg! :)



Nu ligger jag den magiska gränsen, som jag hade så svårt att spräcka i höstas.. så nu gäller det att ha motivation så in i nordens och komma under 70 så känns inte målet så långt borta! Halva vägen gått, halva vägen kvar! Minus 5 kg har vi lyckats nu och 8 veckor kvar.. känns som jag kommer fixa det här! Vardagen har haft redan så mycket motgångar och jag har fixat det ändå, så nu tutar vi och kör mot samma mål!

söndag 4 mars 2012

Fylld lövbiff med ris



Hoppas ni alla har haft en riktig trevlig helg! Idag visade termometern för omväxlingens skull lite minus igen, men solen sken och det såg fantastisk vacker ut för det! Igår så bjöds de på lövbiff med ris som jag haft länge i rockärmen, äntligen blev de av att göra den! Tack för inspirationen Lätt och Goda recept. Om jag säger kort och gott så här om rätten: Om jag och mannen tyckte den var god, så var det inget mot vad våra son tyckte! Han åt en och två och tre och fyra tallrikar med mat och vanliga fall dissar han risen, men såsen måste ha gjort sitt då han åt upp även det varje omgång! O tack o lov för mina camusin tabletter så kan jag använda lite fond i maten utan allt för allvarliga allergiska reaktioner :)

Fylld lövbiff med ris, för 3 personer

6 st skivor med lövbiff, ca 500g
100 g smaksatt ost (använd gärna philadelphiaost vitlök och örter)
2 msk persilja
Salt
Peppar
2,5 dl matlagningsgrädde
1 dl vatten
1 dl creme fraiche
1 msk kalvfond
Ris valfri mängd

Koka risen enligt förpackningen.
Vik ut lövbiffarna och bred på en del av färskosten. Strö på persilja.
Rulla ihop och fäst med tandpetare. Krydda med salt och peppar och stek i smör.
Tillsätt resten av osten, övrig vätska och fond.
Koka samman i 10-12 minuter.
Smaka av med salt och peppar.

TIPS: Om du vill göra både en laktosfri variant och en "vanlig", så stek dessa fyllda lövbiffar i seperat stekpanna som vi gjorde. Vi stekte sonens lövbiffar utan fyllning i traktörpannan där vi hällde i sen först vätska och fond. Vi tog ur lövbiffarna och sås till sonen och sen fyllde vi på med philadelphia ost och våra lövbiffar. De finns även laktosfria och mjölkfria varianter på färsk ost, dock var det slut på affären denna gång.

Viktväktare kommentar: Såsen och fyllningen i sig är inte så poängrik utan snarare hur stora lövbiffs bitar och ris du väljer att ta tillsammans med rätter. För mig blev 2 stora lövbiff tillsammans med 2½ dl ris, vilket gjorde att rätten drog iväg på hela 15 propoints, men så god var den att de var värd varenda poäng!

fredag 2 mars 2012

Kex och fredag

Åh det är fredag och de känns helt underbart! Vilken lyft det gör när solen skiner och alla verkar så mycket mycket gladare.. människorna vaknar ur sitt ide..
Idag på jobbet kom kollegans vän och bjöd på lite nyheter! I vanliga fall brukar jag inte äta dessa god heter, men cheesecake med jordgubbsmak var svårt att motstå.. o gissa om den var så god som den lät? JAAAAAA!

För oss viktväktare kan jag berätta att 1 kex är 2 propoints, helt okej och något jag absolut skulle kunna lägga några poäng på, så god är den! :))



En annan nyhet som han bjöd på, beskrev han som en sockerbomb.. ingen socker i kaffet om du ska äta denna kex.. njaa.. de hade vi olika uppfattningar om jag och kollegan och min åsikt är att så sööt var den inte.. förutom det så var den god, ingen wau eller jaa men en god kex, absolut! Glömde tyvärr ta med innehållsförteckningen, så vet inte hur många poäng en kex är av dessa sort :((



Hoppas ni får en trevlig helg allihopa, jag hoppas på prova lite nya recept och komma med några inlägg!