lördag 24 september 2011

Gott Bakpulverbröd



Jag har slagit nog huvudet, för jag har varit jätte inspirerad att baka och gå till skogen och blocka bär och svamp och gjort en massa sånt som aldrig tidigare har infallit.. men måste erkänna, det har varit roligt och om inte annat så gott!
Har en god vän som brukar säga att man det är så skönt att vara i köket och dona för man slappnar av och jag kan inget annat än hålla med! Å än så länge tycker jag det är lite mysigt när min son står bredvid och pekar och visar vad jag ska göra med alla ingredienserna och sen så klart vill vara lite med och blanda.. men det kommer nog en tid då jag tycker att det hade varit skönt om jag hade fått hålla köket för mig själv ;) Här bjuder jag en recept på ett irländsk bröd som varken behöver knådas eller jäsas.


6 dl grahamsmjöl
3½ dl vetemjöl
½ dl havregryn
1 tsk salt
2 tsk bakpulver
4 dl naturell lättyoghurt

1. Sätt ugnen på 225 grader. Blanda de torra ingredienserna i en bunke och gör en grop i mitten.

2. Häll i yoghurten och blanda till en mjuk men inte kladdig smet.

3. Stjälp upp degen på en mjölad yta, knåda den lätt och forma den till rund kaka. Platta till den något så att den blir ca 5 cm tjock.

4. Lägg kakan på bakplåtspapper på en bakplåt, skät ett djupt kors med en kniv och grädda i 20-30 minuter till brödet har fin fäg och låter ihåligt när man knackar i botten.

5. Låt brödet svalna på galler och avnjut den ljummet eller nykallnat.



Kommentar: Jag var först lite skeptisk, men när jag smakade den var den ju grymt god! O som min man sa: Tungt och så mättande men ändå inte något hårt och smaklöst. En riktig god bröd som vi ska göra om igen! 2 ½ points ska en skiva motsvara och brödet ska då ge 16 skivor.

torsdag 22 september 2011

Viktblogg v.38

Bara man släpper lite lite på tyglarna och så visar det på kroppen.. plus 0,4kg.. deam! Hade hoppats på plus minus noll.. men de finns en förklaring till allt.. o hemma med sjuk son, kanske poängen blir inte riktigt på exakt räknade som man hoppats på och hittat en ny passion: baka baka och koppla av! Idag har jag bakat bröd, mycket gott! Det får ni recept på imorgon!

Lite tröstäta idag, vet inte varför, men hade bara en sådan dag. Nya tag imorgon igen!

onsdag 21 september 2011

Blåbärsmuffins



Min man har frågat mig länge om jag skulle kunna baka, så nu när har varit hemma och vabbat med sonen tänkte jag att det är väl perfekt tillfälle att baka ihop något.. funderade ett tag vad det skulle bli och gärna något lite nyttigare alternativ då jag går i viktväktarna igen. Bläddrade i min viktväktare böckerna och hittade receptet blåbärsmuffins och tänkte: Det passar ju in i hösttemat, godsaker vi kan få från skogen!

3½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 dl strösocker
1 krm salt
75g margarin, smält
1 dl naturell lättyoghurt
1 dl lättmjölk
1 medelstor ägg
200g färska eller frysta bär (otinade)

1. Sätt ugnen på 200 grader och ställ 12 muffinsformar på en plåt eller muffinsplåt.

2. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Tillsätt margarin, yoghurt, mjölk och ägg. Blanda mycket försiktigt; smeten ska inte överarbetas!

3. Rör försiktigt ner blåbären (använder du frysta, lägg dem otinade i smeten) och blanda även nu så lite som möjligt. Fördela smeten i formarna. Grädda i 20 minuter, tills kakorna höjt sig och fått fin färg.

5. Låt kakorna svalna på galler, eller ät dem varma.

TIPS! Muffinsen håller sig bra i upp till 3 dagar i förvarade i lufttät burk.



Kommentar: Super goda och som min man sa: Dem känns fräscha också! JA lite nyttigare känns dem, inte så söta som alla andra bakverk brukar vara. Rekommenderas varmt!

fredag 16 september 2011

Viktblogg v.37

Nu så kom jag iväg igen och vägde mig, var lite nervös för mot slutet av förra veckan kom tröstätande och jag kände att jag ville vara förtjänt av lite godis och chips.. undra varför man aldrig förtjänar något nyttigare alternativ? O visst gick sockerkakan åt det som blev kvar! Men vet ni vad, det får det göra så ibland. Måndag var det nya tag och det gick ju bra, minus 1,3 kg på två veckor. Super nöjd!

Igår kände jag däremot att hur ska jag motivera mig igen, känns som hamnat i ingemansland där jag varken vet ut eller in hur jag tar mig framåt i oavsett vad saken gäller. Idag känns det lite bättre trots att jag är förkyld.. man får bara stanna upp lite och reflektera vad som har hänt, vad som är på väg att hända och vart nästa steg går åt!

Nu vecka med nya möjligheter!

onsdag 14 september 2011

Pasta med färs- och svampsås



Såhär i höstårstiden när man verkligen kan gå till skogen och plocka sina egna svamp är det väl inte dumt om det kommer några recept på det med. Hittade receptet i en av viktväktarnas veckoböcker och har modifierat den lite som den passar oss i familjen.

Receptet är för 5 personer

Pasta valfri mängd
550 g nötfärs max 10%
Svamp, vi använde 4 färska champinjoner och 1 burk kantareller
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2,5 dl matlagningsgrädde max 4 %
1 msk vildfond (org, receptet använder dem kalvfond)
2 msk basilika, hackad
parmesan valfri mängd

Koka pastan. Hacka lök och vitlök. Fräs svampen. Fräs lök och vitlök. Tillsätt fräsen och stek den smulig. Vänd ner svamp, grädde, fond och basilika. Låt det småkoka ca 5 min. Smaka av med salt och peppar. Strö över osten och servera med pasta och sallad.

Kommentar: Åh så gott och beviset är då när tom sonen äter med god aptit! En favorit som kommer göras oftare. Borde bara lära mig också hur man plockar sin egen svamp och förvarar det till frysen. Billigare och godare. Såsen har 25 poäng (5 poäng / port), då är det räknat utan pasta, olja du steker med och parmesan.

söndag 11 september 2011

Sockerkaka (och en frukttårta)



Min goda vän fyllde 30 år i år och jag har alltid funderat varför ska födelsedagsbarnet stå i köket och göra sina vänner och familj nöjda när det är ändå hon/han som fyller år. Så i år bestämde jag och min man att bjuda våra vän med familj till oss då vi bjuder på mat och fika. Efter lite annorlunda vecka blev det inte riktigt som ursprungsplanen var, men det vart ändå väldigt bra. Jag bestämde mig för första gången i mitt liv (säkert kanske gjort någon gång i hemkunskap i skolan) göra en sockerkaka. Den dekorerade jag sedan med frukt och bär, som ni ser ovan på bilden. En lite nyttigare tårta ur viktväktare synvinkel + perfekt för 2 familjer som har allergier i familjen.

3 ägg
3 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
75 g smör eller margarin (vi använder mildas mjölkfritt)
1 dl vatten
3 dl vetemjöl
Ströbröd

Smörj och bröa en form. Sätt ugnen på 175°C.
Vispa ägg och socker vitt och pösigt med elvisp.
Tillsätt vaniljsocker och bakpulver. Vispa ihop med elvisp.
Tillsätt vetemjölet och kör försiktigt med elvispen.
Smält smöret, häll i vatten och låt koka upp. Häll sedan det i smeten och vispa till en jämn smet. Så fort smeten är jämn så häll smeten i formen och ställ direkt in den i ugnen. Det är viktigt att man är snabb eftersom värmen gör att bakpulvrets effekt startas. Fyll inte upp hela formen med smet, som jag gjorde, den stiger ;)

Grädda i nedre delen av ugnen i 175°C, ca 45 minuter.

Låt kakan svalna i formen en liten stund. Stjälp sedan upp den. Låt kakan kallna under formen.

Kommentar: Blev faktiskt väldigt gott och blev lite saftigt med bären och frukten. Ska bara nästa gång tänka på att inte fylla formen helt, men det blev lyckat ändå. Muumin fick kanske lite sämre form, men den smakade lika gott för det!

Hela smeten ligger på ca 63,5 poäng beroende hur mycket margarin och ströbröd du använder. Så om du delar din sockerkaka på 10 delar så är en bit ca 6,5 poäng. I mitt fall räckte smeten till både muumin och lilla tårtan.

Viktblogg v.36

Vi hamnade med sonen på sjukhus i flera dagar, så kom inte iväg för att väga mig på torsdag. Allt gick ju bra också fram till torsdag, men sen kom tycka synd om mig anfall och det blev lite godis och lite chips. Men det var väldigt lite och det är okej, ibland får man ha lite bakslag. En ny vecka med nya resultat! Huvudsak att sonen mår bra!

ps. Det kommer lite bakrecept och en matrecept också nästa vecka ;)

fredag 2 september 2011

Viktblogg v.35

Hej där ute, har ni haft det bra? Själv har jag haft en kanon sommar och som ni ser har det varit ganska mycket torka på bloggen. Trodde ni att jag skulle komma tillbaka med min viktblogg?

Själv funderade jag ett tag om jag skulle lägga ner det, men facit i handen kom jag fram till att även bloggen är en morot och motivation för mig att fortsätta med min viktkamp. Att visa både det dåliga gångerna och det bättre gångerna. Som min handledare säger: Övervikten kom inte på en dag, så det lär ju inte försvinna på en dag heller.. helt rätt! Jag började egentligen lite smygande för 2 veckor sen, men inte riktigt på allvar då hade gäster en hel vecka och då ville jag ändå kunna unna mig och gotta mig. Så när jag vägde mig igår torsdag var jag super nöjd med att kunnat prestera -0,4kg på två veckor trots lite onyttigheter.

Vad händer under sommaren? Jo vikten hade ökat med +2,8kg men det tycker jag är värt för att få äta glass och dricka alkoholfri vin på verandan en fin sommarkväll och äta finsk korv och kött från grillen! Sommaren är en härlig tid, en av de härligaste tiderna med mat och gotte saker (om man inte räknar in december månad). Så man ska njuta också!

Nya mål uppsatta och jag är super motiverad.. i helgen ska vi börja planera in lite träning i schemat. Månadsmatsedel är tanken också att vi ska göra. Börjar förbereda mig inför en lättare vardag i alla plan.. häng med och fråga gärna om ni har några frågor. Nu ska jag försöka i fortsättningen även skriva points antal på recepten :)