torsdag 31 mars 2011

Viktblogg v.13

Ni vet när man vaknar och så upptäcker man att det är den tiden av månaden så vill man ju bara gräva ner sig... o så ska man väga sig också.. förra gången de var den här tiden av månaden så gick jag ju inte och vägde mig men idag gjorde jag det och är nöjd.. plus minus noll.. bättre än väntat, för jag väntade mig ett plus.. så är nöjd!

Nu har jag börjat köra stenhårt igen... jag skriver upp all mat, räknar och underhåll mig med poäng, tränar.. idag åkte även stegräknaren på och jag har fått 3 extra bonus idag vilket är jätte bra resultat av att man gått mycket mer än väntat.. tog en mindre promenad ute idag, men vågade inte riktigt utmana mig än då jag känner att det påverkar andningen.. fick nämligen igår en allergisk chock... o det är resultatet av att man experimenterat med maten lite väl mycket med de nya medicinerna och nu är min kropp i eld och lågor.. men jag är inte ledsen för det utan tar detta som lärdom och låter kroppen vila ut och sen exprimenterar vi lite till men inte riktigt så stenhårt..

Ja de känns bra att man kommit så långt man gjort.. har tom provat kläder som jag hade på mig innan jag blev gravid och de går ju ha dem på sig, dock vill jag gå ner lite till innan jag tycker dem sitter snyggt även sittandes.. för stående sitter nästan allt snyggt ;)

Nu kör vi en vecka framåt, jag är iaf motiverad till tusen!

tisdag 29 mars 2011

Spenatsoppa och ägg




Inspirationen till denna rätt kom från Frostrosor. De var länge sen jag åt spenatsoppa och blev väldigt sugen på att prova göra själv när såg att hon hade gjort och så fick det bli...

25 gram smör
4 msk vetemjöl
1 liter mjölk
200-300 gram fryst, hackad spenat
1 tsk salt
1 tsk socker
muskotnöt

4 kokta ägg

Smält smöret i en kastrull. Rör ner vetemjölet och rör om. Späd med mjölk, tillsätt mjölken lite i taget. Lägg i spenaten och smaka av med kryddorna. Låt koka ett par minuter. Klicka ev. i lite smör innan servering. Servera med ägghalvor.

Kommentar: Kan inte säga något annat än super gott! Tycker ni om spenatsoppa rekommenderas varmt denna recept!

torsdag 24 mars 2011

Viktblogg v.12

Sakta men säkert är väl mottot nu känns det som.. minus 0,3kg är ju bättre än inget alls eller ett plus.. så ett steg närmare målet.. önskade verkligen att jag kunde motivera mig de sista kilona.. istället för att tänka jo men självklart förtjänar jag en tårtbit ;-) För idag blev det tårta igen, då vi firade Theo mycket i efterskott med bekanta.. o inte bara det: japp det blev mat från MAX med, men de blev även en promenad idag på 1,5h ute idag.. jag har börjat med Wii plattan och göra balansövningar varje dag och jag gör mina sjukgymnast träning.. så jag är på gott väg och snart vill jag inte ha några tårtbitar heller...

Ännu en utmanande vecka framför mig, det ska väl gå på något sätt.. vi säger minus 0,3kg nästa vecka med eller hur? :)

måndag 21 mars 2011

Födoämnesöverkänslighet

Idag äntligen 14 månader senare får jag det bekräftat, jag är födoämnesöverkänslig. Jag har en födöämnes enzym som fattas och därmed reagerar jag på olika födöämnen!

Vet ni hur skönt det är att få det bekräftat och inte ibland undra: Är det bara jag som inbillar? De bästa nog av allt var att min allergi läkare har nog tagit mig hela tiden för att jag "hittar" på sakerna, för när han ringde idag lät han nästan själv överraskad att de faktiskt hittade en födöämnesallergi hos mig. Detta är ett väldigt nytt test som allergi läkarna har tillgång till i Sverige, där de kan testa födoämnesallergi. Vetenskapligt har det ännu inte än hittats någon moteffekt mot denna allergi. MEN däremot har studier visat att om man äter Camusin från hälsokostaffärer så kan det göra att man är mindre känslig.

Min läkare frågade om jag vill vara testperson och självklart vill jag. Tänk om jag kan med hjälp av denna medicin börja ha fonder och liknande i maten, vilken smakhöjning jag kommer få i livet! Helt symptomfri kommer jag aldrig bli, men jag kan få ett lite "enklare", lindrigare och godare liv kanske.. så imorgon går jag raka vägen till hälsokostaffären och om 2 månader ringer min läkare och utvärderar hur jag har upplevt det hela!

En sak jag har läst mig till är att alkohol gör att jag blir ännu mer känslig mot dessa födoämnen, så här med börjar mitt nya alkoholfria liv (som jag typ kört sen jag blev gravid april 2009)!

lördag 19 mars 2011

Marinad till grillat



Vi har haft lite otur med sonen som drabbat av sjukdomar nästan hela året.. snorat och hostat 2 månader och i 4 veckor haft feber från och till.. äntligen har vi hittat en bakterie i hans hals och nu går på antibiotika så ska han väl bli frisk! Så helgens planer, grillning och spel med vänner blev inte av, men jag och min man bestämde oss att försöka förverkliga lite av drömmarna iaf. Vi har inte hunnit införskaffa någon grill än, men vem säger att det inte går bra med engångsgrill?

Så det bjöds på fläskytterfile med min mans goda marinad tillsammans med klyftpotatis och fetaost sallad!




Marinad till ca 500g kött

(de är på ungefär, min man gör det från huvudet)

0,5 dl olivolja
1 msk soja
1 msk honung
1 krm svartpeppar
1 tsk timjan
1-2 tsk forest blend
1,5 pressad vitlök

Kommentar: En riktig god marinad som är inte för stark men inte för mild heller!

torsdag 17 mars 2011

Viktblogg v.11

Den här veckan var helt ok för att varit hemma nu snart 2,5 vecka... jag tycker det är jobbigt att hantera vikten när man blir hemma.. för man blir så lätt sugen på massa saker och faller så mycket lättare i frestelsen och så tycker jag att man tycker sig konstant vara hungrig..

Minus 0,3kg visade vågen idag och det får duga absolut! Idag hade vi diskussion med min viktväktarledare vad som får bli en bra mål för mig.. o vi har bestämt att minus 2,2kg till sen börjar jag jämnviktsprogrammet.. o efter det blir jag guldmedlem igen.. just nu i livet får det räcka.. då är jag på min maxvikt enl. BMI.. jag skulle vara nöjd så här, men jag vet att om jag slutar nu som viktväktare kommer det gå åt fel håll igen och jag vill ju ha detta som en livsstil... inte bara en bantningskur.. och för att få bli guldmedlem är det BMI max vikt som gäller..

Träffade på min svägerskas syrra idag och blev så glad att se henne i verkligheten istället för bara få sms varje torsdag.. jo vi smsar varje torsdag och frågar hur det har gått och peppar varandra.. vi gick tillsammans några gånger då hon började sen krockade våra tider så vi har gått olika tider... när jag såg henne nu 10,5 kg mindre så var det helt otroligt! Så smal hon har blivit! Så roligt och häftigt! Så jag tror min motivation för de här sista 2,2kg gick upp igen! Ibland tror jag man behöver se och inspireras av andra..

Så hemma igen kom Wii Fit fram och jag ska göra body test varje dag, det är sådan typ av övning som ändå min sjukgymnast vill att jag ska köra.. sen har jag kommit igång lite med promenaderna.. dock får ta det lite lugnt fortfarande då har en menisk skada i knät och väntar på operation..

Men i stora hela känns det som jag fixar det här och det kommer bli en bra vår och sommar.. eller vad säger ni? o det här med Beach 2011, nej det är inte det jag strävar.. utan jag strävar ett liv i hälsosam tecken, i beachen får jag se ut precis som jag vill.. vi är alla olika med olika kroppar och vi alla får platsa på beachen oavsett hur vi ser ut!

Ha en härlig vecka!

onsdag 16 mars 2011

Tacosoppa



I helgen gjorde vi tacos och som vanligt så blir det över lite tacofärs. Den här gången tänkte vi använda överblivet tacofärs till en tacosoppa, som jag fick tipset av en vän i facebooks status. Receptet är som en vanlig köttfärsgryta, men istället använder man bara den överblivna tacofärsen.

valfri mängd tacofärs
valfri mängd potatis
1-2 lök
valfri mängd rotgrönsaker (frysta eller färska)
köttbuljong

koka allt ihop tills potatis och rotgrönsakerna är mjuka..

Kommentar: Mycket enkel och god maträtt! Taco smaken går inte så mycket igenom när det hamnar i soppan, men de gör inget. Denna rätt är ändå jätte god!

torsdag 10 mars 2011

Viktblogg v.10

plus 0,8kg på två veckor.... de var gott med flera semlor i veckan ;)

måndag 7 mars 2011

Save Smart - Buzzador



SaveSmarts är ett smidig tjänst ute på internet som erbjuder förmånliga mängdrabatter. Rabatterna finns inom en rad olika områden, bland annat italienska delikatesser, köksutrustning och hyrbilar. Just nu kan du anmäla ditt intresse så att SaveSmart kan handla upp ett billigare elpris till sina medlemmar. Och som alltid vid mängderbjudanden - ju fler medlemmar desto bättre priser!

Jag har fått chansen via buzzador (läs mer längst ner) prova denna tjänst, men vet du vad? Det är gratis, så du kan bli också medlem här! Kika in och hitta dina erbjudanden som du vill ha mängdrabatt på! Själv blev jag väldigt nyfiken på det här med elpriserna och väntar med spänning vad SaveSmart kan erbjuda! En annan sak som jag föll för var även delikatesskorgarna, vilken perfekt present till vänner och familj! Inte var det dyrt heller, det är det jag tycker om SaveSmart, att man får mängdrabatt på bra erbjudanden!

Vad är Buzzador?
Ute på internet finns det en sajt/företag som heter Buzzador. Att vara medlem hos Buzzador innebär att få möjligheten att prova nya produkter och tjänster utan kostnad! Som man sedan berättar för sina vänner! Man ger feedback till tillverkaren vad man själv och ens vänner tycker om tillverkarens produkt eller tjänst! Vill du läsa mer följ denna länk.

Är du redan övertygad och vill vara med, följ denna länk, så framgår det att jag har bjudit med dig!

söndag 6 mars 2011

Baguetter med skinkäggröra och kvällens mys!

Ibland ska man bara vara värd lite mys och igår bestämde vi lite extra mys när melodifestivalen skulle köras. Till middag åt vi goda baguetter med min efterlängtade skinkäggröra! Blev så glad när jag hittade receptet i samlingen igen och upptäckte att majonnäs innehåller visst inte tomat, som jag har hela tiden trott. Till melodifestivalen blev det kex med brieost och olika salami och lufttorkad skinka, mums så gott!



Baguetter med skinkäggröra

6 st Baguetter (vi använde sådana man gör i ugn)
3 ägg (hårdkokt)
100g skinka
2-5 msk majonnäs
salt, peppar och paprikakrydda
valfria grönsaker, vi använde isbergssallad och gurka

Tärna äggen och skinka och blanda ihop med majonnäsen. Krydda! Lägg i baguetten sallad och gurka och röran!

Kommentar: De är så gott att jag skulle kunna äta det hur mycket som helst! Men efter 3 baguetter fick jag vara nöjd, skulle ju även orka med kvällens mys mat (se nedan en del av det). Mannen blev väldigt överraskad att så enkelt kan vara så gott, de var första gången jag bjöd han på detta!

Tonfisk gratäng



En väldigt enkel men så god rätt bjöd min mor oss och äntligen fick jag tillfälle att göra den själv och få den även hit in i bloggen.

ca 500g pasta
2 burkar tonfisk
1 gul lök
1-2 iMat eller vanlig matlagningsgrädde
Salt
Citronpeppar

Kokas pastan enl. anvisningarna. Blanda pasta, tonfisk, lök och kryddor i en ugnsform. Häll i matlagningsgrädde. Grädde i 200 grader ca 40 minuter.



Kommentar: Helt fantastiskt gott! Min mamma gjorde utan lök, vi gjorde med rå lök, dock skulle rekommendera att steka löken innan du har dem i blandningen. Men det är ju en smak sak, min man föredrar dem råa i och ugnen får bara göra sitt. Man kan ven toppa gratängen med lite riven ost på.

torsdag 3 mars 2011

Viktblogg v.9

Efter sjukgymnast besöket igår har inte jag och min kropp varit vänner med varandra och utöver att försöka hinna kapp livet igen efter kort semester blev det inge viktväktare. Men de avgörande var när PMS kärringen flyttade in i min kropp och har en tendens att reta mig och sätta på några hekto på vågen kände jag att jag kör hellre än bra vecka till hemma och låter psm kärringen bo ett tag så sparkar jag ut henne nästa vecka och vågen visar sitt rätta jag! Visst har jag unnat en riktig härlig matresa i Finland och jag tycker man ska göra det ibland för livet blir så mycket roligare! Men mitt mål i mars är att nå målvikten! Så nu kör vi så det ryker!

onsdag 2 mars 2011

Pizza med keso, tonfisk och skinka



Vi har varit till Finland och haft en helt fantastisk matresa, ätit så mycket gott. Men som vanligt glömmer jag ta foto på maten innan jag ätit upp den ;) Så även på denna goda pizza vi gjorde tillsammans så blev det foto på det som blev kvar i plåten efter att vi hade mumsat i denna helt fantastiska pizza! Det som är intressant är att jag fick upptäcka att i Finland använder dem inte jäst i botten utan bakpulver. O då har man ju oftast alltid ingredienserna hemma!

Botten:
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2,5 msk olja
0,5 tsk salt
2 dl vatten

Fyllning:
250 g keso
2 dl creme fraiche
2 msk mjöl
kryddor (Vi använde pepparmix, salt, oregano och pizzakrydda)
1-2 burkar tonfisk
valfri mängd tärnad skinka
valfri mängd riven ost
6 - 8 champinjoner
1 pressad vitlök

1. Börja med degen. Blanda torra ingredienserna i en bunke och olja och vatten i en. Blanda sedan dessa ihop och knåda ihop ett deg.
2. Sätt ugnen på 225 grader.
3. Baka ut degen på smord plåt.
4. Blanda ihop mjöl, creme fraiche, keso, kryddor och vitlök till en smet. Lägg på smeten på degen. Strö sedan över tonfisken, skivad champinjoner och skinka. Avsluta med kryddor och ost.
5. Grädda i ugn ca 15 min.



Kommentar: En av de godaste pizzorna jag ätit och min kusin med hennes man tyckte det var roligt att få prova en ny variant av pizza! Detta var något som dem skulle lägga i minnet och bjuda på deras gäster. De nämnde just att var kul att få bjuda en med utan tomat och att det blir så gott! Ja, jag och min man kan inget annat än instämma! Fantastiskt gott! O så snabbt och fort det går att fixa ordning detta underbara rätt!