tisdag 28 september 2010

Kyckling i dragonsås



Från veckan viktiga viktväktarna

4 kycklingfiléer
1 msk olja
2 msk fransk senap (använd bara max 1,5 msk)
1 msk dragon (färsk, hackad)
2 dl vitt matlagningsvin
2 dl matlagningsgrädde
valfri mängd ris

Tillaga risen enl förp. Stek kycklingen i olja 3-4 min per sida. Krydda med salt och peppar. Tillsätt senap och dragon, håll på vin och grädde. Låt småkoka i ca 20 min. Servera med ris och sallad.

Kommentar: Snabb, enkelt och gott! Lite mindre senap bara för annars tar smaken över.

Fusili med kött och svamp



Från boken: Tills du är mätt, viktväktarna

valfri mängd pasta
2 tsk olivolja
500g oxfilé (vi använde lövbiff istället, går bra att använda vilket kött som helst)
250g champinjoner
3 schalottenlök
300g broccoli, små buketter
2 dl vitt vin (vi använde matlagningsvin)
2 tsk kalvfond (pga. allergi använde vi 2 tsk soja och krydda forest)
1 dl matlagningsgrädde
2 msk parmesanost, riven

Koka pastan enl förp och låt den svalna. Skär köttet i centimetertjocka strimlor, strimla löken och klyfta champinjonerna. Hetta upp ett teflonjärn, ringla på 1 tsk olja och stek köttet, lägg åt sidan. Hetta på nytt upp järnet och stek lök och grönsaker i några min, tillsätt vin och fond. Låt det koka in något, tillsätt grädde, pasta och kött och låt det koka upp, vänd i pasta och ost. Servera genast på varma tallrikar.

Kommentar: Blev riktigt gott, fast var skeptiskt först när vi fick inte använda kalvfond om vi lyckas ge tillräckligt med smak, men de lyckades vi.. kan bara föreställa hur mycket godare de är med fonden. Kommentera gärna om ni gör receptet.

Pasta med broccoli och blomkål



Från boken: tills du är mätt, viktväktarna

valfri mängd pasta
400g broccoli, små buketter
400g blomkål, små buketter
2 st rödlökar, små
½ dl bredbladig persilja, hackad
2 msk vitlök, skivad
1 msk olivolja
4 msk pecorinoost, riven (går lika bra med annan stark ost, vi använde parmesanost)

Koka pastan enl förp. Sätt ugnen på 190 grader. Lägg vitlök, rödlök, blåkåls- och broccolibuketterna i en ugnssäker form, slå på olivolja och rosta i ugnen 10-12 minuter. Häll av vattnet från pastan och vänd i blomkå l och broccoli och vitlök. Avslutas med hackad persilja, ost, salt och peppar.

Kommentar: Mums! En klar favorit och mätt blir man också!

Tzatziki



Från familjekokboken 2 viktväktarna

1 liter naturell lättyoghurt
½ gurka
2 krossade vitlöksklyftor
salt och svartpeppar

Sila yoghurten genom ett kaffefilter i ca 45 min. Riv gurkan och tillsätt i den avrunna yoghurten. Tillsätt de krossade vitlöksklyftorna, krydda med salt och peppar.


Kommentar: Kanon gott! Ska du göra till 4 personer räcker det lika bra med halva mängden av allt, det blir massor av sås!

torsdag 23 september 2010

Viktblogg v.38

Revansch är alltid underbart om man lyckas i alla fall viktnedgång... o JAAAAA, jag lyckades! - 2,9 kilo på vågen på en vecka, nu har vi nått första målet och nu siktar vi på mål 2 som är 75 kg.. väger nu 78,6kg ... de kändes så underbart att få se dem siffrorna på vågen och stjärnan i boken.. jag har gått ner ytterligare 3 kg .. JAAA :) Belöning: En ny BH, så behöver jag inte gå längre med amningsbh ;)

Ja hur har veckan sett ut då för det här resultatet.. de blev ingen gott som chips, godis eller alkoholfri vin.. gissa om jag var sugen på vinet till älggrytan, men nej nu skulle de hållas igen.. o det gav ju resultat.. o som skrivit tidigare så har jag gått och gått och gått och de tror jag är också en stor bidragande faktor..

tycker dock det här med äta ute är super svårt (restaurang och motsvarande), de måste jag jobba med mer att hitta bättre alternativ..

måste dock poängtera till min förvåning att äter du på McDonalds och tänker att jag ska äta nyttigt o ta en Mc Feast fullkorn, så lurar du dig själv.. den ger mer poäng än tex. Big Mac... o för att göra det snäppet nyttigare så tar jag oftast bort locket också av från Big Mac (bröd ger alltid mycket poäng) så blir det mättande och kanon bra.. inga strips och ingen läsk (alt. light läsk, men vatten är bäst) så funkar det på vägen när det krisar med maten och lunchen hinner inte intas.. så blev de i söndags när man behövde åka bil under lunch tid och mätt var jag bra på det fram till middagen..

Nu tutar vi och kör mot mål nr 2: 75 kg !

söndag 19 september 2010

Älggryta med svamp och senap



Från boken till du är mätt viktväktarna

valfri mängd ris
500g grytbitar av älg (alla typer av viltkött fungerar bra i detta recept)
2 tsk margarin
300g champinjoner
300g palsternackor
300g steklök
3 msk senapspulver
2 msk mango chutney
2 msk viltfond

Skala och skär grönsakerna i fina bitar, bryn dem i 1 tsk margarin - lägg dem åt sidan. Bryn köttet i resterande margarin, slå på vatten och viltfond, tillsätt senap och chutney. Låt köttet koka i 20-40 min, tillsätt grönsakerna och låt det koka ytterligare i ca 15 min. Smaka av med senap, chutney, salt och svartpeppar. Servera med kokt ris.

Kommentar: Ljuvligt! Underbart! Detta måste göras om! Ni måste prova den om ni har viltkött hemma! Rekommenderas varmt!

fredag 17 september 2010

motivationen och motionen på topp :)

fick en spark i baken efter onsdagens vikt.. så på onsdag direkt efter gick jag 1,5h fast de små duggade.. torsdag vart det nästan 2,5h promenad totalt! och idag när min man är hemma så brukar jag små lata lite mer.. tänkte först gå till mamma och pappa med de regnade, så jag bestämde mig för att jag går hem oavsett väder.. tack o lov var det jätte fint väder och fick iaf en ca 20-30 minuters promenad... och imorgon fortsätter vi att gå.. steg steg in i stegräknaren :)))

onsdag 15 september 2010

Viktblogg v.37

Fy fan vad jag är besviken på mig själv, men de var ju inte så oväntat!!! + 1 kg BLÄÄÄ!!! Sedan i torsdags natt har min son varit mycket kraftigt förkyld och jag har sovit med han i soffan och han varit i min famn typ dygnet runt, så inga promenader har det blivit mer än 1 dag på ca 30 minuter.. i all detta elände hade ju så klart min man köpt hem cheese snacks (för jag tyckte han skulle unna sig något) och vem blev svag för dem på kvällarna när allt kändes så hopplöst.. så ja, massa gott och plus ett kilo på vågen.. det är bara att bita i det sura äpplet! Jag hade sagt att när jag går under 80kg köper jag mig en viktväktarens stegräknare.. men de fick bli det redan idag, för att jag ska få upp motivationen! Nu kör vi sten hårt en vecka och får resultat!!! Inget vin eller gott som inte är från viktväktarna.. dock har jag en stor nackdel som jag inte kan göra något åt.. o det är mina mediciner som jag blev tvungen o äta nu igen.. o deras biverkning är viktuppgång.. men skam den som jag ger sig! Jag ska lyckas, ny kör vi!!!

måndag 13 september 2010

Marsmallow Wafers




Köpte hem sist från viktväktarna Marsmallow Wafers. Var lite skeptisk först, men de var faktiskt goda för att vara 1 propoints. Tom min man tyckte om och ville ha mer, men nej dem är mina när suget kommer för något sött!

Kyckling Stroganoff



4 st kycklingsfileer
1 gul lök
200 g champinjoner
2 tsk flytande margarin
½ tsk salt
1 krm svartpeppar
2 msk tomatpuré
½ hönsbuljongtärning
8 msk fraiche
hackat persilja
1 dl vatten
ris

Tina kycklingfiléerna om de tär frysta. Skär dem i centimeter tjocka strimlor. Skala och hacka löken och skölj och skiva champinjonerna.
Bryn kyckling, lök och champinjonerna i margarinet i en stekpanna på medelstark värme tills köttet är genomstekt och löken har blivit mjuk. Salta och peppra.

Blanda tomatpuré och fraiche och rör ner det och vatten i pannan. Smul över buljongtärningen och låt kycklings gryta koka upp under omrörning. Strö över persilja.

Servera med kok ris.

Kommentar: Våra absolut favorit rätt genom tiderna! Vi gör dock det utan tomatpuré då jag är allergisk mot tomat, så prova gärna båda varianterna :)

söndag 12 september 2010

Klyftpotatis



Våra helg favorit! De finns inget som slår egna gjorda klyftpotatis!! Vi brukar krydda med forest blend och finns inget annat hemma som sås, funkar alltid sweet chili!

torsdag 9 september 2010

Viktblogg v.36

Mitt mål denna vecka var -0,6kg så att jag får min guldstjärna.. Jag hade gått NER -1,7kg på EN VECKA, GISSA OM JAG ÄR SUPER STOLT!!!! :)) Nu är det bara en halvkilo från mitt delmål 1: 80kg ... nästa vecka om jag slår det, ska jag unna mig något. Får fundera vad det blir! Motivationen är tillbaka till 100%!

Frågar som många ställt, vad har du gjort annorlunda den här veckan? Ja om jag visste det, jag tycker jag har inte gjort så mycket annorlunda.. men i för sig, varit från småätande och chips och jag har promenerat sådär 2-3h promenader ute.. nästan varje dag.

Nu tutar vi och tar en vecka till framåt, nästa vecka blir det minst -0,5 kg!

onsdag 8 september 2010

Ugnsbakad Lax




Från Viktväktarnas veckans viktiga

4 laxfiléer a 125g
2 tsk honung
citronpeppar, salt
morötter
potatis eller ris

Sås
3msk remouladsås
1dl fraiche

Sätt ugnen på 150 grader. Lägg laxfiléerna i en ungstekt form och ringla honung över. Salta och strö över rikligt med citronpeppar. Stek i ugn ca 20 minuter. Blanda remouladsås och fraiche. Servera med morötter och potatis eller ris.

Kommentar: SÅ GOTT! Älskar lax och det här vart en favorit! Har gjort tidigare med salt och citronpeppar, men honungen gör det ännu godare!!!

fredag 3 september 2010

Spaghetti med köttfärssås



En av tusen varianter, men denna recept är enkel och snabb!

Spaghetti valfri mängd
400g nötfärs
valfria kryddor
1 påse pulver brunsås alt. göra egen brunsås

1. Koka spaghetti
2. Brun nötfärs och krydda valfritt, våra favorit forest blend + salt och peppar.
3. Gör brunsås och häll i nötfärs. Gör vi färdig (pulver) brunsås brukar vi även lägga till en köttbuljong, ger godare smak. Annars använder vi oftast mammas gjorda brunsås från grunden (där med har ingen recept på det)
4. Servera!

Kommentar: Enkelt, snabbt och gott! De ska inte alltid vara så avancerat, servera med god sallad till!

Viktblogg v.35

Yes, viktminskning fortsätter och det blir -0,5 kg i kroppen! Underbart, för att ha haft en vecka som jag har fuskat en del.. ja vad menar jag med fuska, de har blivit godis, det har blivit nalla på tacochipsen från mannen och de värsta av allt, det har blivit en eller två ginlongdrink (massor av poäng).. MEN de har ju även varit 3,5h promenader ute, så det kompenserar lite det dåliga..

Ni märker kanske att jag har inte haft så mycket recept ut den här veckan och de beror på att jag haft en allergisk reaktion i kroppen mot mat (bl.a. tomat, räkor m.m.), så har fått gå till basic igen och göra typ: makaroner och köttbullar, makaroner och kassler och makaroner och korv.. för att låta reaktionen lugna ner sig.. men en ny vecka framför oss och vi ska försöka få in en eller två nya recept ;) så fortsätt att hänga med..

En variant av kycklingstroganoff



Ur eget huvud, använd inspiration från recept kyckling stroganoff

2 st kycklingfilé (välj själv storlek)
1 burk cremé fraiche
1 purjolök
1 hönsbuljong
Bulgur (valfri mängd)

1. Koka bulgur enligt anvisningarna.
2. Skär upp purjolök och kycklingen i bitar. Stek dem i panna tills kycklingen är genomstekt.
3. Blanda i cremé fraiche och hönsbuljong. Låt koka upp. (vill man ha lite mer sås, häll även i max 1 dl vatten)
4. Servera med Bulgur.

Kommentar: Vi hade slut på ris, champinjoner m.m. så det fick bli en variant av våra älskade recept kycklingsstroganoff och det vart kanon gott! Ska försöka komma snart ut med den riktiga receptet, men tills dess kan rekomenderade att prova även detta ;)